El passat 21 de novembre de 2024, AMSA va ser present al VIII Congrés Nacional d’Enginyeria Municipal, un espai clau per debatre els reptes urbans de futur en l’àmbit de les infraestructures municipals.
El Sr. Josep Ramón Escur, va participar a la ponència “Pavimentacions sostenibles a Barcelona: casos de Pg. Verneda i Josep Soldevila”, juntament amb la Sra. Elia Saez (Ajuntament de Barcelona) i el Sr. Albert Cruz (SOCOTEC).
Durant la presentació, es van exposar solucions innovadores en asfaltatge sostenible aplicades a la ciutat de Barcelona, destacant l’ús de materials reciclats i tècniques avançades per reduir l’impacte ambiental de la pavimentació.
A AMSA, continuem compromesos amb la innovació i la sostenibilitat en el sector de la construcció viària. Accés a la notícia completa de itec
26/11/23 – L’Ajuntament de Barcelona ha instal·lat al carrer de Josep Soldevila, al districte de Sant Andreu, un nou paviment que incorpora traces de plàstics que no es poden reciclar i que ja havien acabat la vida útil i residus de la fabricació de la tinta de tòner de les impressores. Es tracta d’una prova pilot per avaluar la resistència al trànsit del producte i comptabilitzar la reducció de CO2 a l’hora de fabricar-lo.
14 tones menys de CO2 La mesura té com a objectiu continuar millorant la sostenibilitat de l’aglomerat dels carrers, segons indica el consistori. De fet, l’Ajuntament calcula que el nou paviment del carrer de Josep Soldevila ha comportat una reducció de 14 tones de CO2 en comparació amb un asfalt tradicional. Accés a la notícia completa de beteve
24/11/2023 – Amb la fabricació s’han emès 14 tones de CO2 menys que en el cas d’un aglomerat tradicional. Aquest nou material té una resistència superior als paviments normals i presenta un comportament millor davant del pas dels autobusos. Per fer-lo s’han utilitzat 3.717 quilograms de plàstics que no es podien reciclar, l’equivalent a 2.478 bosses domèstiques d’escombraries plenes de plàstics.
En el marc del contracte de manteniment de paviments, l’Ajuntament de Barcelona ha instal·lat al carrer de Josep Soldevila, al districte de Sant Andreu, un nou paviment asfàltic. Es tracta d’un material que incorpora, per una banda, traces de plàstics que no es poden reciclar i que ja havien finalitzat la seva vida útil, i per l’altra, i un altre tipus de residu provinent de la fabricació de la tinta de tòner de les impressores.
Aquest nou paviment forma part d’una prova pilot per avaluar la seva resistència al trànsit i comptabilitzar la reducció de CO2 en la seva fabricació. La mesura té com a objectiu seguir millorant la sostenibilitat de l’aglomerat dels carrers. Accés a la notícia completa de Aj. Barcelona
Informatius dins el programa Versió Rac 1
Uns trams d’uns 300 metres de llargada de la carretera GIV-5132, a l’altura de Vilavenut (terme de Fontcoberta), s’estan reasfaltant amb unes mescles bituminoses que contenen un additiu fabricat a base de plàstic reciclat. Es tracta d’una prova pilot en una via interurbana, similar a la que es va fer dos anys enrere al passeig Dalmau de Banyoles .La iniciativa ha estat de l’empresa Agustí Masoliver SA Amsa, de Banyoles, i la Diputació, que és la titular de la carretera. “L’additiu plàstic, degudament tractat i emmagatzemat –expliquen els reposables de l’empresa–, s’incorpora juntament amb els àrids i el betum a la mescladora i actua com a complement del betum.” La fórmula, desenvolupada en col·laboració amb la companyia britànica MacRebur, permet donar una segona vida a un material (el plàstic) que hauria acabat a l’abocador, argumenten, a l’hora que recalquen que l’asfalt final resulta molt resistent. “No hi ha cap diferència, ni quant a aparença visual ni quant a qualitat, entre les mescles bituminoses que reutilitzen plàstics i les convencionals. A més, aquesta nova mescla té la garantia del certificat CE”, segons va assegurar Lluís Agustí, conseller delegat d’Amsa, en la presentació de la prova a la premsa, ahir al migdia.
LA FRASE: No hi ha cap diferència, ni quant a aparença visual ni quant a qualitat, amb les mescles convencionals. Lluís Agustí (AMSA)
Informatius en català en desconnexió a les diferents emissores de ràdio nacional
La carretera de Vilavenut, dins del terme municipal de Fontcoberta, tindrà a partir de demà un asfaltatge nou. Es tracta de dos trams de la GIV-5132 que depèn de la Diputació de Girona i tenia alguns punts que estava una mica degradada. Davant de la necessitat de reasfaltatge, la Diputació de Girona ha decidit escollir aquesta carretera per portar a terme una prova pilot en què una part del material que es fa servir per fabricar aquest asfalt són ampolles de plàstic reciclades. El conseller delegat d’AMSA, Lluís Agustí, ha explicat que per fer aquesta barreja, ells compren el plàstic completament net de residus orgànics i metalls o qualsevol altre impropi. Quan el tenen, fan un tractament perquè es fongui correctament a l’hora de fer el betum i s’incorpori amb els àrids correctament per fer-ne asfalt. Per altra banda, el preu d’aquest sistema no és més elevat que el de l’asfalt convencional. Segons Agustí, l’augment del preu del petroli fa que no hi hagi tanta diferència amb el cost d’utilitzar plàstic reciclat tot i el tractament que ha de seguir per netejar-lo d’impropis. En paral·lel, Lluís Agustí ha explicat que l’empresa segueix investigant per buscar noves fórmules en què es faci servir més plàstic per reciclar encara més quantitat de deixalles que fins ara es portaven a la incineradora o a l’abocador.
L’Ajuntament de l’Escala ha reutilitzat 1200 quilos de plàstics de rebuig per al nou paviment de l’aparcament de la plaça Nova que ha estat sotmesa a una reforma.
Els plàstics s’han incorporat a la mescla asfàltica, un asfalta més sostenible que, segons remarca l’Ajuntament, suposa la reducció de l’emissió d’uns 1.860 kg de CO2 a l’atmosfera respecte a un asfalt convencional. Amb aquesta nova fórmula, els plàstics que ja han esgotat la seva vida útil i no es podien reciclar, tenen una sortida diferent de l’abocador o a la incineració.
L’Ajuntament de Barcelona té la missió de transformar els carrers de Barcelona, creant un sistema d’infraestructura sostenible que utilitza residus plàstics, que d’altra manera acabarien a l’abocador.
La següent fase del seu programa per a tota la ciutat ha començat, amb l’anunci de transformar cinc trams de carril bus a l’Avinguda Diagonal que seran repavimentats, treballs que estan sent executats per l’empresa constructora Agustí i Masoliver SA (AMSA), utilitzant un producte excepcionalment sostenible creat per la nova i innovadora empresa britànica MacRebur associada amb AMSA.
Accés a la notícia completa de interempresas (castellà)
L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat una prova pilot que consisteix a col·locar un nou paviment fet amb residus de plàstic no reutilitzables al Passeig de la Verneda.
Segons indica el consistori barceloní en un comunicat, l’ús de plàstics no reutilitzables per fer paviment permet reduir les emissions de CO2 que es generarien, tant durant la fabricació del material per a l’asfaltatge, com durant el tractament posterior del plàstic.
L’Ajuntament de Barcelona ha instal·lat un nou paviment al passeig de la Verneda que incorpora plàstics no reutilitzables que han arribat al final de la seva vida útil i, per tant, no es podien reutilitzar. S’ha instal·lat al barri de Bon Pastor, al districte de Sant Andreu, i forma part d’una prova pilot per avaluar la seva resistència al trànsit pesat i mesurar la reducció de CO2. L’actuació s’ha realitzat al tram situat dins dels termes municipals de Barcelona, però està previst que s’estengui al tram de Sant Adrià de Besòs.
Els recursos naturals són escassos i el sistema d’ultra producció frenètic on vivim no ajuda a donar descans al planeta. És per això que iniciatives com la que us presentem a continuació són més necessàries que mai. La carretera de la Vallensana, tram que inicia a Can Ruti i uneix Badalona amb Montcada, s’ha convertit en la primera via de l’Europa continental que s’ha asfaltat amb residus de plàstic.
Sant Fost ha iniciat aquest dilluns els treballs per asfaltar el camí que creua la Bòbila amb 150 quilos de plàstics provinents de la recollida selectiva i que tenien com a destí final l’abocador. L’actuació, pionera a l’Estat pel que fa a l’ús d’aquest material, és obra de l’empresa santfostenca Amsa, especialista en la producció asfàltica des de fa més d’un segle.
Fa només dues setmanes que l’empresa AMSA ha asfaltat 5’5km de la Vallensana que uneixen Badalona i Montcada i Reixach amb plàstic reciclat i reutilitzant l’asfalt anterior. Aquest nou component fa reduir els residus i l’emissió de CO2 a l’empresa a la vegada que es crea una carretera que permet més trànsit i vehicles més pesants. Tot avantatges!
Un municipi de Girona està pavimentant el passeig marítim de Dalmau amb un material fabricat amb residus de plàstic.
El plàstic que ha acabat en un abocador rep una segona vida.
Aquest és el primer carrer pavimentat a Espanya amb aquest tipus de material.
Andreu Agustí, director general d’Agustí i Masoliver, S.A., va dir: “Aquest és un important pas endavant en l’agenda de sostenibilitat d’Espanya. Si volem descarbonitzar la nostra economia i reduir la nostra dependència dels combustibles fòssils, passant a l’energia 100% renovable per al 2050, hem de començar a pensar de manera innovadora i donar suport a noves formes de treballar més sostenibles. La carretera de la Vallensana BV-5011 té un trànsit diari de 2.150 vehicles per dia, i és una carretera important a la zona. I això és només el principi, ja que tenim plans de desplegar més carreteres de plàstic a tot el país des de la nostra base a Sant Fost de Campsentelles (Barcelona) durant els propers anys”…
.
L’empresa Agustí Masoliver SA, AMSA , dedicada a les obres públiques, està asfaltant el passeig Dalmau de Banyoles amb un aglomerat que conté un additiu elaborat amb plàstic reciclat, en substitució del betum. És el primer cop que es fa servir a l’Estat espanyol aquest ingredient amb aquesta finalitat, segons van indicar ahir l’empresa i l’Ajuntament, en la presentació de la iniciativa. El seu cost i la seva resistència són similars als d’un asfalt convencional, però, en canvi, es preveu que tingui més durabilitat…
Per reduir la contaminació, a la capital del Pla de l’Estany, a Banyoles, hi comencen a utilitzar un asfalt fet, en part, amb plàstic. Són plàstics que ja no es poden reciclar i que haurien acabat a l’abocador o incinerats. Aquí arriben triats, nets i triturats i s’incorporen al betum necessari per fer l’asfalt. És una solució que s’ha desenvolupat a Escòcia i que ja s’ha implantat a països com Austràlia o els Estats Units.